ALOPECIA ANDROGENETICA

Alopecia Androgenetica wordt ook wel de mannelijke kaalheid genoemd

De meest voorkomende vorm van structurele haaruitval is Alopecia Androgenetica ook wel de mannelijke kaalheid genoemd. Het patroon van haaruitval is anders voor mannen dan voor vrouwen. Bij mannen valt het haar opzij (de zogenaamde inhammen) en bovenop uit, het mannelijke patroon. Bij vrouwen dunt het haar voornamelijk bovenop uit, het vrouwelijk patroon.
Ongeveer 96% van de mannen krijgen hiermee te maken en 75% van de vrouwen.

Hoe ontstaat alopecia androgenetica
De precieze oorzaak van alopecia androgenetica is nog niet bekend. Maar deskundigen denken dat deze vorm van haaruitval ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Deze omzetting gebeurt met behulp van een enzym dat in het talgkliertje van haarfollikels zit. DHT laat de haarfollikels verschrompelen. Uit die follikels kunnen dan geen haren meer groeien of alleen veel dunnere. Haarverlies door alopecia androgenetica is blijvend en bijna altijd onomkeerbaar.

Wie zijn hier gevoelig voor
Alopecia androgenetica is erfelijk: je loopt meer risico als kaalheid voorkomt in je familie. Alopecia androgenetica komt na de puberteit op elke leeftijd voor, maar je krijgt er wel meer kans op met het ouder worden. Vrouwen hier vaak mee te maken tijdens de overgang als de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en je relatief hogere testosteronspiegels krijgt.