ALOPECIA ANDROGENETICA

Alopecia Androgenetica wordt ook wel de mannelijke kaalheid genoemd

Wat is Alopecia Androgenetica?

De meest voorkomende vorm van structurele haaruitval is Alopecia Androgenetica. Dit wordt ook wel de mannelijke kaalheid genoemd. Zowel vrouwen als mannen kunnen dit krijgen. Het patroon van haaruitval is anders voor mannen dan voor vrouwen. Ongeveer 96% van de mannen krijgen hiermee te maken en 75% van de vrouwen.

Alopecia Androgenetica mannen

Bij mannen valt het haar opzij (de zogenaamde inhammen) en bovenop uit. Dit wordt het mannelijke patroon van Alopecia Androgenetica genoemd.

Alopecia Androgenetica vrouwen

Bij vrouwen dunt het haar voornamelijk bovenop uit. Dit wordt het vrouwelijk patroon van Alopecia Androgenetica genoemd.

Hoe ontstaat Alopecia Androgenetica?

De precieze oorzaak van Alopecia Androgenetica is nog niet bekend. Maar deskundigen denken dat deze vorm van haaruitval ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Deze omzetting gebeurt met behulp van een enzym dat in het talgkliertje van haarfollikels zit. DHT laat de haarfollikels verschrompelen. Uit die follikels kunnen dan geen haren meer groeien of alleen veel dunnere. Haarverlies door alopecia androgenetica is blijvend en bijna altijd onomkeerbaar.

Is Alopecia Androgenetica erfelijk?

Alopecia androgenetica is erfelijk: je loopt meer risico als kaalheid voorkomt in je familie. Alopecia androgenetica komt na de puberteit op elke leeftijd voor, maar je krijgt er wel meer kans op met het ouder worden. Vrouwen hier vaak mee te maken tijdens de overgang als de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en je relatief hogere testosteronspiegels krijgt.

Wat is een oplossing voor Alopecia Androgenetica?

De zichtbaarheid van de haaruitval kan worden opgelost door middel van haarstukken of pruiken/haarwerken. Deze zijn zowel in echt haar te verkrijgen als dat er synthetische oplossingen beschikbaar zijn. Het gebruik van een deze oplossing kan ervoor zorgen dat jij weer lekkerder in je vel zit.