ALOPECIA AREATA

Alopecia areata veroorzaakt pleksgewijze kaalheid

Alopecia areata is een aandoening waarbij het eigen afweersysteem de haarwortels aantast. Het veroorzaakt pleksgewijze kaalheid. Op de plekken waar de haarwortels zijn aangetast vallen meestal alle haren uit. Er ontstaan ronde of ovale kale plekken, terwijl daaromheen het haar normaal groeit.

De haaruitval begint meestal op de hoofdhuid en soms valt later ook het haar op de rest van het lichaam uit. Meestal herstellen de plekken vanzelf weer, maar dit kan maanden tot zelfs enkele jaren duren. Soms komen er daarna ook weer nieuwe kale plekken. De oorzaak van alopecia areata is onbekend. Men denkt dat een stoornis in de afweer misschien een rol speelt. Een verband met stress is niet bewezen.

Verschillend vormen kaalheid:

  • Alopecia areata localis: er zijn alleen een of meer kale plekken op de hoofdhuid.
  • Alopecia areata totalis: al het hoofdhaar is uitgevallen, maar het overige lichaamshaar niet. Deze variant ontstaat in 5 tot 10% van de gevallen.
  • Alopecia areata universalis: behalve het hoofdhaar valt ook het overige lichaamshaar uit, zoals baardharen, wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamharen, en de haren op armen, benen en romp. In deze ernstige gevallen is de kans op herstel van de haargroei klein.
Alopecia areata - pleksgewijze kaalheid - haarwerk
Alopecia Areata - kaalheid - haarenhuidinstituutwestland