Borsten onderzoeken: Zelfonderzoek voor borstkanker

Zelfonderzoek voor borstkanker is essentieel voor elke vrouw. Het helpt je om goed naar je borsten te kijken en eventuele veranderingen sneller op te merken. Daarom is het belangrijk om regelmatig je borsten te controleren. Na je menstruatie, als je borsten minder gevoelig zijn, is een goed moment.

Zelfonderzoek borsten uitvoeren

Het is belangrijk om jouw borsten goed te kennen, zodat je veranderingen sneller merkt. Volg deze stappen om je borsten te controleren:

  1. Ga voor de spiegel staan: Laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Kijk goed naar je borsten en let op afwijkingen in vorm, grootte of kleur. Kijk ook naar je tepels, of ze ingetrokken zijn of van richting veranderen.
  2. Beweeg je armen: Hef je armen boven je hoofd en kijk opnieuw naar je borsten. Let op dezelfde dingen terwijl je armen omhoog zijn.
  3. Gebruik je handen: Plaats je linkerhand achter je hoofd en gebruik je rechterhand om je linkerborst te onderzoeken. Gebruik een vlakke hand en maak ronddraaiende bewegingen van de buitenkant van je borst naar de tepel toe. Voel ook naar klierweefsel en het gebied rondom je tepels. Controleer je oksel op knobbels of zwellingen. Herhaal dit voor je rechterborst met je linkerhand.
  4. Ga liggen: Als je ligt, verspreidt het borstweefsel zich gelijkmatig. Plaats een kussen onder je rechterschouder, leg je rechterarm achter je hoofd en gebruik je linkerhand om je rechterborst te onderzoeken. Gebruik dezelfde ronddraaiende bewegingen van buiten naar binnen. Herhaal dit voor je linkerborst.
  5. Wanneer controleren: Het beste moment om je borsten te controleren is een week na je menstruatie, wanneer je borsten minder gevoelig zijn. Doe dit elke maand op dezelfde dag.
  6. Weet hoe je borsten aanvoelen: Door je borsten regelmatig te controleren, leer je hoe jouw borsten normaal gesproken aanvoelen en uitzien. Zo merk je veranderingen sneller op.
  7. Let op signalen: Let op symptomen van borstkanker zoals knobbels, veranderingen in de tepel, verdikking van de huid of ongebruikelijke afscheiding. Sommige vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker moeten extra alert zijn.
  8. Maak een afspraak bij de huisarts: Merk je veranderingen, zoals knobbels of verdikte huid, maak dan een afspraak bij de huisarts. Het is altijd goed om twijfel weg te nemen.

Door deze stappen te volgen, kun je vertrouwd raken met je eigen borsten en veranderingen snel opmerken. Dit helpt bij de vroege opsporing van borstkanker, wat belangrijk is voor een succesvolle behandeling.

Je borsten controleren kun je ook doen met behulp van onze gratis infographic. Deze infographic is ontzettend handig wanneer je jouw borsten wilt onderzoeken, en geven duidelijk aan waar je op moet letten.

Zelfcontrole borsten

Symptomen die kunnen wijzen op borstkanker

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op borstkanker. Het is goed om te weten, dat deze symptomen niet altijd wijzen op borstkanker. Het is dus belangrijk om een afspraak met je huisarts te maken als je een van deze symptomen vinden, vooral als ze nieuw of veranderd zijn.

  1. Een nieuw knobbeltje of verdikking in de borst of onder de oksel, dat anders aanvoelt dan het omliggende weefsel.
  2. Verandering in grootte, vorm of contouren van de borst.
  3. Ingetrokken tepel of andere veranderingen in de tepel zoals schilfering, roodheid of kuiltjes.
  4. Afscheiding uit de tepel, vooral als het bloederig is.
  5. Huidveranderingen op de borst, zoals dimpeling, putjes (vergelijkbaar met sinaasappelhuid), of roodheid.
  6. Pijn in een borst of oksel die niet gerelateerd is aan de menstruele cyclus.
  7. Verdikking van de huid of veranderingen in de textuur, zoals zwelling, warmte, roodheid of donkere kleuring.
  8. Pijn of branderig gevoel in de borst die aanhoudt.
  9. Gezwollen lymfeklieren in de oksel of rond de sleutelbeen.

Borstkanker symptomen infographic

Wanneer is het belangrijk om je borsten te onderzoeken?

Het is belangrijk om je borsten regelmatig zelf te onderzoeken vanaf de leeftijd van 20 jaar. Dit helpt je vertrouwd te raken met hoe je borsten normaal aanvoelen, zodat je eventuele veranderingen kunt opmerken.

Officiële screenings op borstkanker via mammografie beginnen meestal vanaf 50 jaar, maar bij een familiegeschiedenis van borstkanker of andere risicofactoren kan dit eerder aanbevolen worden.

Voor vrouwen tussen 40 en 49 jaar wordt aangeraden om met een arts te overleggen over het tijdstip om met screening te beginnen. 

Welk moment in de maand voor borstonderzoek?

Het beste moment om je borsten te onderzoeken is ongeveer een week na je menstruatie. Tijdens deze periode zijn je borsten minder gevoelig en minder gezwollen, waardoor je eventuele veranderingen beter kunt aanvoelen.

Sta voor de spiegel, laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen en kijk goed naar je borsten. Gebruik je linkerhand om je rechterborst te controleren met draaiende bewegingen van de rand naar de tepel toe, en omgekeerd. Vergeet niet ook je oksels te onderzoeken.

Leer je borsten goed kennen, zodat je sneller veranderingen opmerkt en, indien nodig, naar de huisarts kunt gaan. Zo verklein je het risico op late ontdekking van borstkanker.

Je borsten onderzoeken met de gratis infographic

Wil je weten hoe je je borsten kunt onderzoeken? We hebben een gratis infographic gemaakt die je stap voor stap uitlegt hoe je dit het beste kunt doen. Controleer je borsten een week na je menstruatie, wanneer ze minder gevoelig zijn.

Onze infographic helpt je goed naar je borsten te kijken en te voelen, inclusief de tepels en het gebied eromheen. Leer je borsten goed kennen om veranderingen sneller op te merken en op tijd naar de huisarts te gaan.

Download de infographic en neem rustig de tijd om je borsten te checken en het risico op borstkanker te verkleinen.

Conclusie

Door je borsten regelmatig te onderzoeken, vooral een week na je ongesteldheid, kun je veranderingen snel opmerken. Leer je borsten goed kennen door tijdens deze periode je borsten opnieuw te leren kennen en goed naar je borsten te kijken. Controleer je borsten en oksels op knobbeltjes of andere veranderingen.

Bij veranderingen in de borst, zoals een knobbeltje of afwijking in de tepel, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Onthoud, 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker.

Vroege opsporing kan een groot verschil maken. Neem de tijd en onderzoek je borst zorgvuldig en regelmatig.

Disclaimer

Dit artikel is geen vervanging voor medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener met vragen over een medische aandoening of gezondheidsprobleem.