Borstprothesen: uitwendige borstprothese en borstimplantaten

Na een borstamputatie sta je voor de keuze om al dan niet een borstprothese te dragen. Veel vrouwen kiezen na zo'n ingreep voor een siliconen borstprothese die in de bh gedragen wordt.

Ook na een borstbesparende operatie, waarbij de vorm van de borst significant verandert, kan het dragen van een deelprothese een optie zijn om de natuurlijke contour van de borst te benaderen.

Bij Haar- & Huidinstituut Westland kunt u hiervoor terecht bij onze mammacare-adviseuses. Zij zetten zich tevens in als Buddy bij Kanker en bieden vrijblijvend advies en een luisterend oor na de diagnose.

Borstprothesen: uitwendige borstprothese en borstimplantaten

Wat zijn borstprotheses?

Borstprotheses worden gebruikt om de vorm en het volume van de borst te herstellen na een borstvergroting, -lift of een borstoperatie vanwege borstkanker. Ze zijn meestal gemaakt van siliconen of zoutwater en zijn ontworpen om het natuurlijke gevoel van de borst na te bootsen.

Na een borstkankeroperatie kan een tijdelijke prothese gedragen worden voordat een definitieve borstimplantaat van bijvoorbeeld siliconen wordt aangemeten.

Wat zijn borstimplantaten?

Borstimplantaten zijn protheses die tijdens plastische chirurgie worden ingebracht om de vorm en het volume van de borst te vergroten of te herstellen, bijvoorbeeld na een borstamputatie, borstvergroting of borstlift.

Ze zijn gemaakt van siliconen of zoutwater en hebben een omhulsel van stevig siliconenmateriaal, wat de kans op lekkage minimaliseert.

Voor borstimplantaten geldt dat periodieke controle noodzakelijk kan zijn om complicaties zoals lekkage vroegtijdig te ontdekken.

Wat zijn borstprotheses?

Anatomische, ronde of ergonomische borstimplantaten

Bij het kiezen van borstimplantaten is de vorm van het implantaat een belangrijk overwegingspunt, omdat dit invloed heeft op de plaatsing van het implantaat, ofwel voor of achter de borstspier. Er bestaan ronde implantaten en anatomische, ook wel druppelvormige implantaten genoemd.

Druppelvormige prothesen (anatomisch)

Druppelvormige borstimplantaten, zoals de naam al suggereert, lijken qua vorm meer op een natuurlijke borst. Deze implantaten bieden zowel voor- als nadelen.

Ze zijn minder opvallend als ze voor de borstspier worden geplaatst, mits je voldoende bedekking hebt in de vorm van borstweefsel en niet te dun bent.

Echter, druppelvormige implantaten kunnen draaien, wat de vorm van je borst vreemd kan maken en een nieuwe operatie noodzakelijk kan maken. Dit risico kan worden besproken met een specialist van NVPC.

Bovendien bieden ze minder vulling aan de bovenkant van de borst, wat voor sommigen juist gewenst is.

Ronde borstimplantaten

Ronde protheses hebben ook hun voor- en nadelen. Een voordeel is dat het draaien ervan geen probleem is. Bovendien bieden ze meer vulling aan de bovenkant van de borst en het decolleté.

Het nadeel is dat ze, wanneer ze voor de borstspier worden geplaatst, beter zichtbaar kunnen zijn.

Om deze reden worden ronde protheses meestal achter de borstspier geplaatst. De spier drukt daarbij enigszins op de bovenkant van de prothese, waardoor deze een natuurlijke, druppelvormige uitstraling krijgt.

Plaatsing achter de borstspier heeft meerdere voordelen, waar we later verder op ingaan.

Anatomische, ronde of ergonomische borstimplantaten

Ergonomische implantaten

Recent zijn er innovaties gemaakt met de introductie van ergonomische borstimplantaten. Deze geavanceerde implantaten zijn ontworpen om van vorm te veranderen afhankelijk van je houding; staand nemen ze een meer druppelvormige vorm aan, en in liggende positie worden ze ronder.

Dit type implantaat combineert de voordelen van zowel anatomische als ronde implantaten, waardoor ze zich aanpassen aan natuurlijke bewegingen en houdingen voor een optimaal esthetisch resultaat.

Soorten borstprothesen

Er zijn verschillende soorten borstprothesen beschikbaar. Overleg altijd goed met jouw arts, welk soort het beste is voor jouw situatie en lichaam, vooral bij een zeldzame vorm van borstkanker of het risico op ALCL.

Overleg ook altijd met je zorgverzekeraar, in veel gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding wanneer je een prothese neemt.

Siliconen borstprothese

Siliconen prothesen zijn beschikbaar in diverse maten en stijlen, passend bij verschillende lichaamstypen en behoeften. Deze prothesen draag je in een speciaal zakje in je beha, waar ze snel de lichaamstemperatuur aannemen.

Ze zijn ontworpen om ongeveer hetzelfde te wegen als de borst die verloren is gegaan, waardoor ze een natuurlijk gevoel en uiterlijk bieden.

Ergonomische implantaten

Lichtgewicht borstprothese

Er zijn ook lichtgewicht protheses beschikbaar. Deze zijn ideaal voor vrouwen met een grotere cupmaat of voor wie het gewicht van een reguliere prothese ongemak veroorzaakt, zoals schouderklachten.

Contactprothese

De contactprothese is een siliconenprothese met een speciale plaklaag die direct op de huid wordt bevestigd. Deze lichte prothese kan meestal zes tot twaalf maanden na de operatie worden aangeschaft.

Deelborstprothese

Een deelprothese is ontworpen voor vrouwen die een borstsparende operatie hebben ondergaan. Ook deze prothesen zijn vervaardigd uit siliconen en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Je plaatst de deelprothese op de geopereerde borst, waarbij deze door de bh wordt ondersteund. Dit helpt om de natuurlijke vorm en contouren van de borst zo goed mogelijk te herstellen.

Prothese lingerie

Prothese lingerie is speciaal ontworpen voor vrouwen die na een borstamputatie of borstsparende operatie een borstprothese dragen. Deze lingerie bevat een hoesje waarin de borstprothese veilig en comfortabel geplaatst kan worden.

Plastisch chirurgen adviseren vaak het gebruik van goed passende prothese lingerie om de vorm van de borst zo natuurlijk mogelijk te herstellen en om ondersteuning te bieden aan het wondgebied, wat helpt bij het genezingsproces.

Dit draagcomfort is cruciaal in de weken na de operatie, vooral als er sprake is van pijnklachten of gevoeligheid rond het litteken.

Het dragen van prothese lingerie helpt ook om complicaties zoals kapselvorming te minimaliseren. Deze lingerie is niet alleen functioneel, maar ook stijlvol beschikbaar in diverse vormen zoals bh's en badkleding.

Voor vrouwen die een weloverwogen besluit nemen over welk implantaat of welke prothese ze willen dragen, is het goed om te weten dat veel zorgverzekeraars de kosten voor prothese lingerie vergoeden.

Prothese lingerie

Welke borstprotheses zijn het beste?

De meeste vrouwen geven de voorkeur aan siliconen borstimplantaten. Deze implantaten zijn zacht en voelen natuurlijk aan, zelfs bij aanraking.

Ze vormen de borst aantrekkelijk en benaderen het gevoel van natuurlijk borstweefsel het dichtst. Bovendien zijn moderne, hoogwaardige siliconen implantaten veilig in gebruik.

Vergoeding

Elke zorgverzekeraar biedt een vergoeding voor een borstprothese. Afhankelijk van je polis gebeurt dit eens per jaar of eens per twee jaar.

Je ontvangt een machtiging voor vergoeding van de regieverpleegkundige oncologie, die je mee kunt nemen naar de winkel waar je de borstprothese wilt kopen.

Het is raadzaam om bij je zorgverzekeraar na te gaan of er specifieke afspraken zijn met bepaalde leveranciers.

  • Elke zorgverzekeraar vergoedt een borstprothese.
  • Afhankelijk van je verzekering, is dat één keer per jaar of één keer per twee jaar.
  • Van de regieverpleegkundige oncologie, krijg je een machtiging voor vergoeding. Deze kun je meenemen naar de winkel waar je de borstprothese gaat aanschaffen.
  • Ga altijd bij je zorgverzekeraar na of er leveringsafspraken zijn met bepaalde winkels.
Welke borstprotheses zijn het beste?