Borstamputatie of mastectomie bij borstkanker
Een borstamputatie, ook bekend als mastectomie, is een chirurgische ingreep waarbij de hele borst onder algehele narcose wordt verwijderd, vaak inclusief de tepel en het tepelhof.
Deze operatie is een cruciale behandeling voor veel vrouwen met borstkanker, waarbij de noodzaak en omvang van de ingreep afhangen van verschillende factoren zoals het stadium van de kanker en of er een voorstadium van borstkanker is vastgesteld.
Na de operatie kan het nodig zijn om een tijdelijke prothese te dragen terwijl de huid rond het litteken geneest. Aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie of bestraling, kunnen nodig zijn, afhankelijk van de specifieke medische situatie. De voorbereiding op de operatie en de nazorg zijn essentieel voor een succesvol herstel.
Lees hier meer over Wat is borstkanker?
Wanneer een borstprothese?
Na de operatie krijg je in het ziekenhuis een tijdelijke uitwendige borstprothese, die je kunt dragen totdat de wond volledig genezen is. Daarna kun je, als je dat wilt, een definitieve borstprothese (of tepel) aanschaffen bij een speciaalzaak, zoals Haar- & Huidinistituut Westland.
De zorgverzekeraar vergoedt deze prothese, en de mammacare-adviseuese kan je hierbij helpen.
Als je later toch een reconstructie van de borst overweegt, bespreek dit dan met je arts of plastisch chirurg. Je kunt er ook voor kiezen om 'plat' verder te gaan.
Neem de tijd om alle informatie te verwerken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Als je meer informatie nodig hebt of nog vragen hebt, aarzel dan niet om een extra gesprek aan te vragen met de chirurg, verpleegkundig specialist of met Renate of Christa, die zich vrijwillig aanbieden als "Buddy bij Kanker".