Welke soorten borstkanker bestaan er?

Er bestaan meerdere vormen van borstkanker, naast bepaalde afwijkingen die mogelijk tot borstkanker kunnen ontwikkelen. Omdat deze verschillende typen elk een specifieke behandeling vereisen, is het voor de behandelend arts cruciaal om te bepalen welk type borstkanker aanwezig is.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel dat ontstaat in de borst, vaak in de melkgangen of lobulair weefsel. Dit type kanker komt het vaakst voor bij vrouwen, hoewel mannen het ook kunnen krijgen.

De meest voorkomende soort is het invasief carcinoom NST, waarbij de tumor groeit en zich kan verspreiden naar andere lichaamsdelen. Borstkanker kan zich presenteren als een harde knobbel of een zwelling in de borst, en kan door hormonen of het HER2-eiwit in groei worden gestimuleerd. 

Meer leren over borstkanker? Lees het artikel: Wat is borstkanker?

Verschillende soorten borstkanker

Naast zeldzame vormen van borstkanker, bestaan er een aantal verschillende soorten borstkanker. Hieronder leggen we je uit welke soorten er zijn en wat de symptomen zijn van elk soort:

Welke soorten borstkanker bestaan er?

Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

DCIS ontwikkelt zich binnen de melkgangen van de borst en blijft 'in situ', wat betekent dat het beperkt is tot de oorspronkelijke plek zonder zich te verspreiden naar nabijgelegen weefsel.

Hoewel DCIS zelf niet uitzaait, kan het evolueren naar een invasieve tumor die in staat is om omliggende weefsels binnen te dringen. Hierdoor wordt DCIS vaak beschouwd als een voorloper van borstkanker.

Lobulair carcinoma in situ (LCIS)

LCIS, net als DCIS, wordt beschouwd als een voorstadium van borstkanker waarbij de kankercellen zich nog niet naar omliggende weefsels hebben verspreid. Hoewel LCIS potentieel kan uitgroeien tot invasieve borstkanker, is de frequentie waarin dit gebeurt onduidelijk.

Typisch veroorzaakt LCIS geen symptomen en leidt het zelden tot de vorming van kleine verkalkingen, waardoor afwijkingen zelden worden gedetecteerd tijdens een mammografie.

Invasief carcinoom NST

De meest voorkomende vorm van borstkanker is het Niet-Speciale Type (NST), dat het omliggende weefsel binnendringt. Deze vorm heeft de potentie om naar andere organen uit te zaaien.

Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

Invasief lobulair carcinoom

Ongeveer 15% van alle borstkankers valt onder het type invasief lobulair carcinoom (ILC). Net als het invasief ductaal carcinoom NST dringen de kankercellen bij ILC het omliggende weefsel binnen en kunnen uitzaaien.

De cellen van ILC liggen minder dicht opeen dan bij NST, wat vaak resulteert in een zwelling die voelbaar is in de borst. ILC is soms moeilijk zichtbaar op mammografieën of echografieën, waardoor een MRI-scan nodig kan zijn om de tumor nauwkeurig te detecteren.

Hormoongevoelige borstkanker

De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron kunnen de groei en deling van borsttumoren beïnvloeden, wat leidt tot wat bekend staat als hormoongevoelige borstkanker. Voor de behandeling van deze vorm van borstkanker is het cruciaal om te bepalen of de tumor hormoongevoelig is, aangezien dit invloed heeft op de keuze van de therapie.

HER2-positieve borstkanker

Ongeveer 10% van alle borstkankerpatiënten heeft een hoge concentratie van het HER2-eiwit, dat normaal de groei en deling van borstcellen reguleert. Bij deze zogenaamde HER2-positieve borstkanker is doelgerichte therapie een effectieve behandelingsoptie.

Triple negatieve borstkanker

Triple negatieve borstkanker is een type borstkanker dat niet reageert op hormoontherapie en geen HER2-eiwitexpressie vertoont. Dit type komt relatief vaker voor bij jongere individuen en bij personen met een erfelijke aanleg voor borstkanker.

Invasief lobulair carcinoom

Inflammatoire borstkanker

Inflammatoire borstkanker, ook bekend als ontstekingsborstkanker of mastitis carcinomatosa, is een agressieve kankersoort die snel door de borstweefsels verspreidt. Kenmerkend voor deze vorm is de ontstoken uitstraling van de borst, die rood, gezwollen en warm aanvoelt. Dit type borstkanker treft gemiddeld jongere vrouwen vaker.

Zeldzame vormen

Er zijn enkele zeldzame typen borstkanker, waaronder borstkanker bij mannen, de ziekte van Paget, phyllodestumor, medullair carcinoom, tubulair carcinoom, en mucineus of colloïd carcinoom.

Meest voorkomende vormen van borstkanker

De meest voorkomende vorm van borstkanker is het invasief ductaal carcinoom (NST), waarbij de tumor groeit in de melkgangen en kan uitzaaien naar andere organen. Dit type staat bekend om zijn potentieel om zich buiten de oorspronkelijke locatie te verspreiden, wat vaak resulteert in uitzaaiingen die op een microscoop zichtbaar zijn.

Een andere frequente vorm is het invasief lobulair carcinoom, dat zich kenmerkt door een zwelling van de borst en soms moeilijk te detecteren is via standaard scans. HER2-positieve borstkanker, waarbij het eiwit HER2 de groei van kankercellen versnelt, is ook een significante categorie. Deze kan agressief zijn en snel uitzaaien.

Triple negatieve borstkanker, een andere agressieve vorm, reageert niet op de gebruikelijke hormoontherapieën omdat het geen oestrogeen, progesteron, of HER2 eiwitreceptoren heeft.

Elk van deze types kan zich manifesteren als een harde knobbel of subtiele veranderingen in de borst, waardoor vrouwen met een verhoogd risico, zoals die met erfelijke aanleg, regelmatig gescreend moeten worden. Deze soorten kanker vereisen vaak verschillende behandelstrategieën afhankelijk van de specifieke kenmerken van de tumor en de mate van uitzaaiingen.

Inflammatoire borstkanker

Symptomen van borstkanker

Symptomen van borstkanker kunnen variëren en zijn niet altijd direct duidelijk. Een veelvoorkomend symptoom is de aanwezigheid van een harde knobbel in de borst, die aanvoelt als een zwelling of verdikking, verschillend van het omringende weefsel.

Vaak worden deze afwijkingen opgemerkt tijdens zelfonderzoek of mammografie. Veranderingen aan de tepel, zoals intrekking of afscheiding, en veranderingen in de huid van de borst, zoals roodheid of het uiterlijk van een sinaasappelhuid, kunnen ook indicaties zijn van borstkanker.

Borstkanker kan zich ontwikkelen in de melkklieren of melkgangen en soms uitzaaien naar lymfeklieren in de oksel of zelfs naar andere organen, mede afhankelijk van het type en de agressiviteit van de tumor.

Specifieke types zoals HER2-positieve en triple negatieve borstkanker kunnen zich anders manifesteren en vereisen specifieke behandelingen. Het is cruciaal om bij verdachte symptomen medisch advies in te winnen en mogelijk verdere diagnostische tests te ondergaan.

Voor meer gedetailleerde informatie over de symptomen en behandeling van alle soorten borstkanker, kun je terecht op kanker.nl en borstkanker.nl.

Symptomen van borstkanker