Echografie bij de afdeling radiologie

Echografie is een onderzoekstechniek die ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven gebruikt om de anatomie in beeld te brengen. Een sonde zendt deze geluidsgolven uit in het lichaam.

Verschillende weefsels reflecteren de geluidsgolven op unieke manieren. De sonde vangt de gereflecteerde geluidsgolven op en een computer zet ze om in zwart-wit beelden. De arts-radioloog kan deze beelden op het scherm bekijken.

Wil je meer te weten komen over de verschillende borstkanker onderzoeken? Lees dan ons artikel over borstkanker onderzoek.

Hoe werkt echografie?

Echografie is een pijnloos onderzoek dat gebruik maakt van onhoorbare geluidsgolven om jouw organen en weefsels in beeld te brengen.

Een transducer zendt geluidsgolven uit die door verschillende structuren in jouw lichaam worden teruggekaatst. De radiodiagnostisch laborant brengt gel aan op jouw huid, zodat de geluidsgolven goed worden overgebracht.

Tijdens het onderzoek lig je op de onderzoekstafel, terwijl de radioloog de transducer beweegt over het te onderzoeken lichaamsdeel, zoals de buik, lever, hals of blaas.

De echo maakt gebruik van deze geluidsgolven om beelden te creëren die op een monitor zichtbaar zijn. Eventuele afwijkingen worden opgespoord en besproken met jouw behandelend arts.

Tijdens het onderzoek

  • Je maakt het te onderzoeken lichaamsdeel vrij van kleding en neemt plaats op de onderzoekstafel.
  • De onderzoeker brengt gel aan op jouw huid en beweegt met de transducer over je huid.
  • De echo beelden zijn zichtbaar op een monitor.

Echografie van de hals of nek

Met een echografie van de hals of nek sporen ze eventuele afwijkingen op bij de organen in de hals, zoals de schildklier of speekselklieren. Dit kan gaan om cysten, tumoren of verstoppingen door bijvoorbeeld stenen.

Na je registratie neem je plaats in de wachtzaal. Vervolgens ga je de onderzoekskamer binnen en maak je je hals vrij. De arts-radioloog brengt gel aan op je huid en beweegt de transducer over je hals.

De geluidsgolven worden tussen de transducer en je huid uitgezonden en goed overgebracht. De beelden verschijnen meteen op het beeldscherm. Na het onderzoek krijg je een doek om de gel af te vegen.

De aanvragende arts krijgt het verslag binnen 2 werkdagen toegestuurd en bespreekt de resultaten met jou. Soms is een punctie nodig om verder te onderzoeken of een afwijking goed- of kwaadaardig is.

Een echografie is pijnloos en ongevaarlijk, en helpt ons om weefsels en organen duidelijk in beeld te brengen.

Echografie van de borst

Een echografie van de borst kan eventuele afwijkingen in jouw borsten aantonen. Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd samen met een mammografie.

Soms wordt een echografie zonder mammografie gedaan, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, bij fibroadenomen, of bij jonge patiënten waar een mammografie niet geschikt is.

Eerst ga je naar een omkleedkamer waar je jouw bovenkleding kunt uittrekken. In de echografiekamer ga je op de onderzoekstafel liggen. De arts-radioloog brengt gel aan op jouw huid en beweegt de transducer over je borst.

Door middel van geluidsgolven worden weefsels en organen in beeld gebracht. De transducer vangt de weerkaatste geluidsgolven op, die door het echoapparaat worden omgezet in echobeelden.

Het onderzoek is pijnloos en helpt om afwijkende structuren zichtbaar te maken. Na het onderzoek krijg je een doek om de gel af te vegen.

Echografie van de buik (abdominale echografie)

Een abdominale echografie maakt gebruik van ultrageluid om de organen in je boven- en onderbuik in beeld te brengen. Dit omvat de lever, galblaas, milt, pancreas, bijnieren, nieren, blaas en het kleine bekken.

Tijdens dit onderzoek kunnen ze afwijkingen opsporen, zoals de oorzaak van verstopping van de galwegen of nieren (bijvoorbeeld door stenen), tumoren in verschillende organen, of vocht in de buikholte.

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn: minstens 4 uur voor het onderzoek niets eten.

Na je registratie meld je je bij de wachtzaal. Vervolgens ga je de onderzoekskamer binnen en maak je je buik vrij. De arts-radioloog brengt gel aan op je buik en beweegt de echokop over je huid. De gel zorgt ervoor dat de ultrageluidsgolven goed worden overgebracht.

De beelden verschijnen meteen op het beeldscherm. Na het onderzoek krijg je een papieren of stoffen doek om de gel af te vegen. De echografie is pijnloos en ongevaarlijk, en het helpt ons de anatomische structuren en eventuele afwijkingen duidelijk in beeld te brengen.

Als je zwanger bent, kunnen ze ook een ongeboren kind onderzoeken met dit apparaatje. De ultrageluidsgolven worden opgevangen en omgezet in bewegende beelden, waardoor ze de organen en weefsels in je lichaam zichtbaar maken. Eventuele afwijkingen zoals tumoren of problemen met bloedvaten worden zo snel opgespoord.