PET-CT-scan: Wat is een pet-ct scan met contrastmiddel?

Een PET-CT-scan combineert positron emissie tomografie (PET) en computertomografie (CT) om gedetailleerde beelden van je lichaam te maken.

Voorafgaand aan het onderzoek krijg je via een infuus een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Deze stof helpt om tumoren en weefsels in beeld te brengen.

Na ongeveer een uur inwerken lig je op een smal bed en word je stapsgewijs door de scanner geschoven. Het apparaat maakt opnames met röntgenstraling. De computer projecteert de resultaten en de uitslag van het onderzoek wordt later besproken.

Wil je meer te weten komen over de verschillende borstkanker onderzoeken? Lees dan ons artikel over borstkanker onderzoek.

Afdeling nucleaire geneeskunde

De afdeling nucleaire geneeskunde gebruikt straling om ziektes zoals kanker op te sporen en te behandelen. Onderzoeken, zoals PET-CT-scans, worden uitgevoerd met radioactieve stoffen die via een infuus worden toegediend.

Deze stoffen maken tumoren en organen duidelijk zichtbaar. Voor het onderzoek moet je vaak nuchter zijn en voldoende water drinken. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoekstafel terwijl de scan wordt gemaakt.

De resultaten worden later door specialisten beoordeeld. Deze afdeling biedt cruciale diagnostische informatie die helpt bij het bepalen van de beste behandelingsstrategie.

Als je zwanger bent, mag je dit onderzoek niet ondergaan.

PET-CT-scan FDG

Kankercellen en ontstekingscellen verbruiken veel energie en hebben glucose nodig als brandstof. Met dit onderzoek kunnen we het gebruik van glucose in je lichaam in beeld brengen en kanker en infecties opsporen. Voor de PET/CT-scan krijg je een kleine hoeveelheid radioactief glucose (FDG) toegediend via een infuus. Daarna moet je een uur rusten in een rustkamer. Hierna wordt de scan gemaakt.

De kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof is niet schadelijk en plas je gewoon weer uit. Een uur voordat je je meldt, moet je een liter water hebben gedronken en 6 uur nuchter zijn.

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek krijg je eerst uitleg. Daarna wordt via een infuus een radioactieve stof in je bloedvat ingespoten. Je lichaam heeft 20 tot 90 minuten nodig om de stof op te nemen, afhankelijk van de stofwisseling.

Deze tijd breng je door in een rustruimte waar je een halve liter water drinkt. Dit helpt om overtollige vloeistof uit te plassen voor het onderzoek.

Na de inwerktijd kleed je je voor een deel uit en ga je op een smal bed liggen. De PET-CT-scanner maakt opnames terwijl je langzaam door het apparaat schuift.

Door stil te liggen, krijgen we goede beelden van je organen en weefsels. Soms wordt ook een diagnostische CT-scan met een jodiumhoudend contrastmiddel gemaakt.

Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De resultaten van de PET-scan en CT-scan worden door de computer geprojecteerd en beoordeeld door een nucleair geneeskundige. Deze uitslag wordt besproken met je behandelend arts.

Zorg ervoor dat je comfortabele kleding zonder ritsen of knopen draagt en drink geen koffie of thee op de dag van het onderzoek. Het is belangrijk dat je tijdens het onderzoek stil ligt voor de beste kwaliteit van de scan.

De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en verdwijnt binnen enkele uren uit je lichaam, waardoor je na het onderzoek weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Na de PET-CT scan

Na een PET-CT-scan kun je gewoon naar huis. Je hoeft niets speciaals te doen of te laten. De radioactieve stof die nog in je lichaam zit, plas je binnen een paar uur uit. Als je borstvoeding geeft, krijg je advies over wat je het beste kunt doen.

PET-CT scan en radioactieve stoffen

Een PET-CT-scan maakt gebruik van radioactieve stoffen om tumoren in het lichaam zichtbaar te maken. Vóór het onderzoek krijg je via een infuus een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend.

Het is belangrijk om 6 uur nuchter te zijn en een liter water te drinken de dag vóór het onderzoek.

De radioactieve stof helpt om beter te zien waar afwijkingen zich bevinden. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Verschil tussen PET-scan en CT-scan

Een PET-scan en een CT-scan zijn beide beeldvormende technieken, maar ze hebben verschillende functies. Een PET-scan gebruikt radioactieve stoffen om de stofwisseling en activiteit van cellen in het lichaam te meten, waardoor tumoren en ontstekingen zichtbaar worden.

Een CT-scan maakt gedetailleerde röntgenbeelden van organen en structuren, wat helpt bij het identificeren van anatomische afwijkingen.

Terwijl de PET-scan de functionele activiteit in beeld brengt, geeft de CT-scan nauwkeurige anatomische details.

Samen bieden ze een compleet overzicht, wat essentieel is voor een effectieve diagnose en behandeling van ziekten.