Waar vind je praktische hulp en steun?

Wanneer je de diagnose van kanker krijgt, spelen er al snel veel vragen en onzekerheden door je hoofd. Vragen zoals “Waar vind ik praktische hulp en steun” zullen al snel ten spraken komen.

Meer weten over borstkanker? Lees dan het artikel over: Wat is borstkanker?

Familieleden en vrienden

Familieleden en vrienden kunnen een waardevolle rol spelen door te helpen in het huishouden of bij de verzorging van je naaste.

Om de hulp goed te organiseren, is het handig om samen een rooster op te stellen. Dit zorgt voor duidelijkheid over wie wat en wanneer doet.

Praktische tools zoals de website carenzorgt.nl kunnen hierbij erg behulpzaam zijn.

Huisarts en wijkverpleegkundige

Thuis kun je ondersteuning ontvangen van een wijkverpleegkundige, die jou en je naasten begeleidt, informeert en advies geeft.

De wijkverpleegkundige helpt ook met het organiseren en overzien van zaken, en kan assisteren bij het regelen van thuiszorg.

Voor zowel fysieke als psychische klachten kun je terecht bij je huisarts, die passende ondersteuning biedt.

Familieleden en vrienden

Thuiszorg

Als je naaste ondersteuning nodig heeft bij persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden, en eten, of verpleegkundige zorg nodig heeft zoals wondverzorging of het toedienen van medicijnen, is thuiszorg beschikbaar. Dit omvat ook nachtzorg.

Voor meer informatie over thuiszorg kun je terecht op regelhulp.nl, een website van de Rijksoverheid.

Daarnaast biedt Zorgkaart Nederland een overzicht van adressen en beoordelingen van thuiszorginstellingen.

Hulp bij het huishouden

Voor huishoudelijke hulp kun je terecht bij het WMO-loket van je gemeente. Voor meer informatie over de beschikbare soorten hulp en eventuele vergoedingen, bezoek je de website regelhulp.nl.

Thuiszorg

Diensten aan huis

Diverse organisaties bieden diensten aan huis zoals het bezorgen van boodschappen of maaltijden, en assistentie bij het invullen van formulieren of klussen.

Voor meer informatie over deze diensten, kun je terecht bij het WMO-loket van je gemeente.

POH-GGZ

Je huisarts kan voorstellen om een gesprek te hebben met de POH-GGZ, wat staat voor Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg.

Dit is vaak een maatschappelijk werker, verpleegkundige of soms een psycholoog, werkzaam binnen dezelfde praktijk als de huisarts.

Bij psychische klachten kun je terecht bij de POH-GGZ. Deze professional biedt ondersteuning en praktische handvatten om met je klachten om te gaan.

Diensten aan huis

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)

Vrijwilligers van de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) zijn speciaal opgeleid om ondersteuning te bieden aan mensen in hun laatste levensfase en hun naasten.

Deze vrijwilligers bieden niet alleen waakzorg om naasten rust te geven, maar assisteren ook bij lichte verzorgingstaken en bieden emotionele steun.

Als mantelzorger krijg je dankzij deze vrijwilligers de kans om even tijd voor jezelf te nemen. Het is ook mogelijk om met hen te spreken over de zorgbehoeften in de laatste levensfase.

De ondersteuning door VPTZ-vrijwilligers kan doorgaans snel geregeld worden, waardoor snelle hulp mogelijk is.

Op de website van het VPTZ vind je ook overzicht van alle organisaties welke aangesloten zijn bij de VPTZ.

Terminale zorg of stervensbegeleiding

Je kunt thuis een aantal gesprekken voeren met een oncologieverpleegkundige, zoals die van Care for Cancer, die goed op de hoogte is van de beschikbare zorg in jouw omgeving.

Deze verpleegkundige kan je gericht informeren over je opties en je indien nodig doorverwijzen naar geschikte zorg.

Controleer bij je zorgverzekeraar of deze gesprekken worden vergoed.

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)

Lijst met betrouwbare bronnen

Onderstaand vind je een lijst met betrouwbare bronnen, die eventuele vragen kunnen beantwoorden of hulp kunnen bieden:

Informatie over verschillende soorten kanker

Het online platform kanker.nl is ontwikkeld door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), KWF Kankerbestrijding (KWF), en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Deze website biedt betrouwbare informatie over kanker, de gevolgen ervan, en biedt tevens hulp en ondersteuning.

De verwijsgids

De Verwijsgids Kanker, een initiatief van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en partners, biedt patiënten en hun naasten de mogelijkheid om ondersteunende behandelingen en begeleiding te vinden na de diagnose kanker.

Op deze website vind je een uitgebreid overzicht van zorgverleners, organisaties, en zelfhulpprogramma's dichtbij huis.

Stichting Patiëntenplatform Sarcomen

De Stichting Patiëntenplatform Sarcomen ondersteunt Nederlandstalige (ex-)patiënten met sarcoom, gastro-intestinale stromale tumor (GIST), of een borderlinetumor, en hun naasten in Nederland en België.

Dit platform is lid van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en ontvangt subsidie van KWF Kankerbestrijding.

Stichting Hematon

Stichting Hematon ondersteunt patiënten met hematologische aandoeningen zoals bloedkanker en lymfklierkanker. De stichting biedt informatie over diverse ziektes, waaronder leukemie, lymfklierkanker, multipel myeloom, en stamceltransplantaties.

Hematon richt zich op belangenbehartiging, kwaliteitstoetsing, en het stimuleren van onderzoek door lotgenotencontact en informatieverstrekking.

Borstkanker Vereniging Nederland (BVN)

De Borstkanker Vereniging Nederland dient als centraal punt voor informatie en contact voor mensen die borstkanker hebben of erfelijk risico dragen. Deze vereniging behartigt de belangen van patiënten en zet zich in voor de beste zorg en levenskwaliteit.

Mammarosa

Mammarosa bevordert kennis en communicatie over borstkanker bij anderstalige en laaggeletterde vrouwen, met focus op preventie en vroege ontdekking. De stichting ontwikkelt meertalig voorlichtingsmateriaal en organiseert bijeenkomsten voor voorlichting en lotgenotencontact.

KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding zet zich in voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek naar kanker, verzorgt voorlichting over de ziekte en preventie, en steunt patiëntenverenigingen.

De missie van KWF is het reduceren van het aantal kankergevallen, het bevorderen van meer genezing en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten.

Patiëntenorganisatie MMV

Patiëntenorganisatie MMV bevordert natuurlijke kankerbehandelingen en ondersteunende therapieën, gericht op het versterken van het immuunsysteem, dat volgens hen essentieel is bij het falen in de strijd tegen kanker.

De vereniging ondersteunt de reguliere medische behandelingen met adviezen over voeding als medicijn, uitgaande van de overtuiging dat een optimaal voedingspatroon essentieel is voor herstel en preventie van kanker.

Olijf (Netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker)

Olijf zet zich in voor de belangen van vrouwen met gynaecologische kanker door de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren.

De organisatie faciliteert contact tussen deze vrouwen en biedt zowel individuele als groepsvoorlichting, ondersteund door een forum op hun website.

Stichting Diagnose Kanker

De Stichting Diagnose Kanker richt zich vooral op het bieden van lotgenotencontact en ondersteuning waar nodig, zonder medische informatie te verschaffen.

Stichting SPKS leven met maag- of slokdarmkanker

Stichting SPKS, actief voor mensen met maag- of slokdarmkanker, functioneert als netwerkorganisatie die patiënten, hun naasten en partners ondersteunt.

SPKS faciliteert contact tussen betrokkenen, behartigt hun belangen, verstrekt voorlichting en stimuleert wetenschappelijk onderzoek.

Stichting Darmkanker

Stichting Darmkanker biedt ondersteuning aan mensen die met darmkanker te maken hebben. Het biedt een platform voor het uitwisselen van informatie en persoonlijke ervaringen.

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom ondersteunt individuen die te maken hebben met melanoom, oogmelanoom of andere huidkankers. Deze organisatie voorziet in educatie en informatie, faciliteert contact tussen lotgenoten en behartigt hun belangen.

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

De Huidkanker Stichting (HUKAs) dient als patiëntenvereniging voor individuen met basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.

Deze stichting verschaft een platform waar patiënten toegang hebben tot betrouwbare en actuele informatie en de mogelijkheid krijgen om contact te leggen met lotgenoten.

Vereniging Kinderkanker Nederland

De Vereniging Kinderkanker Nederland zet zich in voor optimale zorg, nazorg en begeleiding van kinderen met kanker en hun gezinnen.

Ze faciliteert het delen van ervaringen, biedt informatie, behartigt belangen, en verleent individuele diensten met kwaliteitstoetsing.

Belangengroep M.E.N.

De Belangengroep M.E.N. streeft ernaar M.E.N.-1 en M.E.N.-2 patiënten, en hun betrokkenen, met elkaar te verbinden en hun belangen effectief te behartigen.

De groep zet zich in om ervoor te zorgen dat M.E.N.-families passende zorg ontvangen en maatschappelijk niet achtergesteld worden, waarbij zij speciale aandacht vraagt voor de ervaringen en behoeften van deze patiënten en hun naasten.

Longkanker Nederland

Longkanker Nederland zet zich in voor het stimuleren van lotgenotencontact, het verstrekken van informatie, en de belangenbehartiging van patiënten met longkanker.

Prostaatkankerstichting.nl (PKS)

Prostaatkankerstichting.nl ondersteunt mannen met prostaatkanker en hun naasten door lotgenotencontact te bieden, voorlichting te geven, en hun belangen te behartigen.

Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker verbetert de zorg rondom zaadbalkanker door voorlichting te geven aan patiënten, hun partners, en professionals zoals verpleegkundigen en medici.

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verbetert de kwaliteit van kankerzorg en onderzoek, waaronder palliatieve zorg.

IKNL ontwikkelt richtlijnen voor kankerbehandelingen en biedt via www.kanker.nl, opgericht met KWF Kankerbestrijding en de NFK, betrouwbare informatie voor zorgprofessionals en patiënten.

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) zet zich in voor betere levenskwaliteit en zorg voor kankerpatiënten en hun naasten.

Ze streven ernaar patiënten toegang te geven tot gespecialiseerde, transparante zorg in expertcentra en ondersteunen op maat gemaakte behandelplannen in samenwerking met behandelaars.

Patiëntenvereniging Hoofd-Hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH) is een landelijke organisatie voor patiënten met hoofd-halskanker en hun naasten.

Ze bieden medische informatie, faciliteren lotgenotencontact, behartigen patiëntenbelangen en bieden nazorg.

Stichting Erfelijke Kanker Nederland

Stichting Erfelijke Kanker Nederland ondersteunt mensen met erfelijke kanker door informatievoorziening, met organiseren van lotgenotencontact en belangenbehartiging.