CT-scan (Mamma-CT) bij Borstkanker: Scan van borst na behandeling

De CT-scanner is een röntgenapparaat dat snel rondom je borst draait. Het maakt dwarsdoorsnedes, ofwel 'plakjes', van je borst(en). De computer zet deze plakjes om in een driedimensionaal beeld, een CT-scan van de borst.

De stralingsbelasting van dit onderzoek is vergelijkbaar met die van een reguliere mammografie in twee richtingen.

Lees hier meer over Wat is borstkanker?

Lees hier meer over de verschillende borstkanker behandelingen

Tijdens de CT-scan behandeling

Het is fijn als je kleding draagt waarin je je makkelijk kunt bewegen, op je buik kunt liggen en die je makkelijk aan en uit kunt trekken. Je wordt gevraagd je bovenlijf te ontbloten.

Als je borsten groter zijn dan cup D, neem dan een hemdje mee (bij voorkeur niet te strak). Dit kan gebruikt worden als je borsten in liggende positie te lang voor het apparaat blijken te zijn.

Heb je lang haar tot over je schouders, neem dan een haar elastiekje mee om het boven je hoofd bij elkaar te binden. Smeer voor het onderzoek geen zinkzalf op je borsten in verband met de kwaliteit van de CT-scan.

Medicijnen

Over het algemeen kun je je medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Als dat niet kan, hoor je dit van tevoren van je behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee van de medicijnen die je slikt. Weet je niet precies wat je gebruikt? Haal dan een medicijnenlijst bij je apotheek.

Eten en Drinken

Voor een Mamma-CT mag je drinken en een lichte maaltijd nuttigen. Je kunt medicijnen gewoon innemen, als dat nodig is.

Meld Bijzonderheden Vooraf

Laat het aan je arts weten als je een lichamelijke beperking of handicap hebt of als je niet op je buik kunt liggen. Zo kunnen ze, als dat nodig is, extra tijd inplannen voor je onderzoek.

Omdat je op de onderzoekstafel moet liggen en deze vrij hoog is, moet je een paar treden de trap op en af kunnen lopen.

Wat een CT-scan Inhoudt

Een CT-scan is nodig om de grootte en locatie van een tumor of eventuele uitzaaiingen in de longen, lever of botten te bepalen. De scanner maakt gebruik van röntgenstraling om heel precies organen en weefsels in beeld te brengen.

Tijdens de scan lig je op een tafel die door een ronde opening schuift. Je moet soms je adem inhouden om de beelden duidelijk te krijgen.

Uitslag en Vervolg

De uitslag van de CT-scan bespreekt je arts met je. Dit helpt bij het bepalen van de volgende stappen in je behandeling, zoals bestraling of aanvullende onderzoeken.

In sommige gevallen, zoals bij kwaadaardige tumoren of uitzaaiingen, kunnen verdere behandelingen nodig zijn.

Straling en Bijwerkingen

De hoeveelheid straling die je ontvangt tijdens een CT-scan is vergelijkbaar met een reguliere röntgenfoto. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn huidreacties en vermoeidheid. Zorg ervoor dat je je huid droog houdt en neem contact op met je arts als je klachten hebt.

Voor meer informatie over de voorbereiding en de procedure, kun je terecht bij het Radboud UMC of de Borstkanker Vereniging Nederland.

Ben je Zwanger?

Ben je zwanger of denk je zwanger te zijn? Neem dan contact op met je behandelend arts en meld dit voorafgaand aan het onderzoek op de afdeling Radiologie.

Contrastmiddel

Meestal is het gebruik van jodiumhoudend contrastvloeistof nodig. Deze vloeistof maakt eventuele afwijkingen beter zichtbaar op de scan. Tijdens het onderzoek krijg je de vloeistof via een infuus in je arm toegediend.

Na het inspuiten krijg je het warm. Binnen een paar uur plas je de vloeistof weer uit. Het is belangrijk om de dag voor en na het onderzoek voldoende te drinken (1,5 liter).

Contrastmiddel en de Nieren

Bij een CT-onderzoek met contrastmiddel kijken we altijd hoe je nieren werken. Dat zien we aan je bloed. Als er geen recente nierfunctie bekend is, laat je aanvragend arts, voorafgaand aan het onderzoek, je nierfunctie bepalen door middel van een bloedprik.

Risico's, bijwerkingen of complicaties

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op tijdens een CT-scan. In de meeste gevallen is hiervoor geen behandeling nodig. Heb je ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij je behandelend arts en bij de radiodiagnostisch laborant.

Borstkanker diagnose

Een borstkankerdiagnose vindt meestal plaats nadat je een Mamma-CT-scan hebt gehad. Deze scan is nodig om kankercellen en eventuele uitzaaiingen heel precies te zien.

Tijdens de scan lig je op een tafel en het CT-scanapparaat maakt gedetailleerde beelden van je borst, inclusief het gebied direct achter je linker borst waar het hart ligt.

Als er iets gevonden wordt, bespreekt je arts de volgende stappen met je. Dit kan bestralingsbehandeling zijn, waarbij iedere bestraling gericht is op het vernietigen van kankercellen.

Soms is erfelijkheidsonderzoek nodig als er een vermoeden is van een erfelijke aanleg.

Bij verdere behandeling kan de huid geïrriteerd raken of open gaan tijdens de bestraling. Als je symptomen van borstkanker hebt, zoals een knobbeltje of ingetrokken tepel, of als je pijn hebt, wordt dit nauwkeurig gevolgd.

De behandelingen en vervolgonderzoeken hangen af van de grootte en locatie van het tumorweefsel. Voor meer informatie en ondersteuning kun je terecht op onze locaties.