Borstkanker behandeling: Alles over de behandeling van borstkanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij borstkanker. Vaak krijg je meerdere behandelingen tegelijk of na elkaar. Samen met je arts bespreek je wat de beste opties zijn voor jouw situatie. Dit hangt onder andere af van het type borstkanker en hoe ver de ziekte zich heeft verspreid.

Leer hier meer over de verschillende soorten borstkanker

Behandelingen bij borstkanker met genezing als doel

Wanneer de behandeling gericht is op genezen, dan kan de arts 1 of meer van de volgende behandelingen voorstellen:

Operatie aan je borst

Bij borstkanker zal de arts bijna altijd een operatie voorstellen. Dit kan een borstsparende operatie zijn of een borstamputatie. Soms kun je kiezen tussen deze twee opties.

Na de operatie kan de plastisch chirurg de vorm van je borst herstellen. Dit heet een reconstructie.

Bestraling bij borstkanker (borst en lymfeklieren)

Na een borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling. Soms is bestraling ook nodig na een borstamputatie. Als er uitzaaiingen zijn gevonden in je lymfeklieren, worden die vaak ook bestraald.

Operatie aan je oksel

Uitzaaiingen in de lymfeklieren kan de arts opsporen met een echografie en een schildwachtklierprocedure.

Als er uitzaaiingen zijn, zitten die meestal in de lymfeklieren in de oksel. Zijn er veel uitzaaiingen, dan kan het nodig zijn om alle lymfeklieren in de oksel te verwijderen. Dit heet een okselkliertoilet of okselklierdissectie.

Chemotherapie bij borstkanker

Om de kans op latere uitzaaiingen te verkleinen, kan de arts een behandeling met chemotherapie voorstellen. Deze chemotherapie kun je na de operatie en bestraling krijgen.

Steeds vaker wordt chemotherapie ook vóór de operatie gegeven.

Anti-hormonale therapie

Heb je een hormoongevoelige vorm van borstkanker, dan krijg je vaak anti-hormonale therapie. Als chemotherapie nodig is, begin je meestal met de anti-hormonale therapie na de chemotherapie. Je kunt ook voorafgaand aan de operatie met anti-hormonale therapie starten.

Doelgerichte therapie

Bij een HER2-positieve vorm van borstkanker krijg je naast chemotherapie meestal ook doelgerichte therapie.

Immunotherapie

Immunotherapie kan een behandeling zijn als je uitgezaaide triple-negatieve borstkanker hebt. Het kan ook worden gebruikt als triple-negatieve borstkanker na een eerdere behandeling terugkomt op dezelfde plek en de tumor niet met een operatie te verwijderen is.

Kans op terugkeer van borstkanker na de behandeling 

Soms komt borstkanker na de behandelingen terug. Het kan dan gaan om:

  • Een nieuwe tumor op de plek waar eerder de kanker ontstond: in de borst of het litteken. Dit heet een lokaal recidief.
  • Een nieuwe tumor in de lymfeklieren in je oksel, rond je sleutelbeen of bij je borstbeen. Dit heet een regionaal recidief.
  • Uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam: uitgezaaide of gemetastaseerde kanker. Meestal gaat het om uitzaaiingen in de botten, longen, lever of hersenen.

Een nieuwe tumor die niet lijkt op de eerder gevonden borstkanker heet een tweede primaire tumor. Die kan voorkomen in dezelfde borst of in de andere borst.

Hoe groot de kans is dat borstkanker terugkomt, is lastig in te schatten. Bespreek dit met je arts.

De kans op genezing na teruggekeerde borstkanker hangt af van de plaats waar de tumor is teruggekomen.

Behandeling van teruggekeerde borstkanker

Borstkanker kan na de behandeling op drie manieren terugkomen:

  • Een nieuwe tumor op de plek waar eerder de kanker ontstond: in de borst of het litteken. Dit heet een lokaal recidief.
  • Uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel, rondom het sleutelbeen of bij het borstbeen. Dit heet een regionaal recidief.
  • Uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam, meestal in de botten, longen, lever of hersenen. Lees verder over uitgezaaide borstkanker.

Behandeling van teruggekeerde borstkanker

Als borstkanker terugkeert in je borst of de lymfeklieren daaromheen (lokaal of regionaal recidief), kun je genezen. De behandeling hangt af van eerdere behandelingen die je hebt gehad:

  • Bij een eerdere borstsparende operatie met bestraling is vaak een borstamputatie nodig, maar soms kan een tweede borstsparende operatie.
  • Na een borstamputatie zonder bestraling kun je bestraling op de borstwand krijgen. Soms is eerst een operatie nodig.
  • Als je eerder bestraling hebt gehad, kun je soms opnieuw bestraling krijgen, gecombineerd met hyperthermie.
  • Bij een hormoongevoelige teruggekeerde tumor kun je (opnieuw) anti-hormonale therapie krijgen.
  • Heb je nog geen chemotherapie gehad, dan kun je dit alsnog krijgen bij teruggekeerde borstkanker.
  • Heb je eerder chemotherapie gehad en is dit opnieuw nodig, dan bespreekt de arts welke medicijnen nu het meest geschikt zijn, soms samen met doelgerichte therapie.

Nieuwe tumor (opnieuw borstkanker)

Het is mogelijk dat je opnieuw borstkanker krijgt. Deze tweede tumor heeft niets met de eerste ziekte te maken en kan anders zijn. Hierdoor kan het behandelplan ook anders zijn. Een tweede tumor is meestal goed te behandelen met genezing als doel.

Behandeling bij uitgezaaide borstkanker

Heb je borstkanker met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen.

Samen met je arts bespreek je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten of te stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige.

Nieuwe behandelingen en second opinion

Iedereen heeft recht op een second opinion en kan eventueel nieuwe behandelingen in gang zetten. De specialist in het ziekenhuis bespreekt met je welke behandeling bij jouw soort borstkanker de beste is.

Bij borstkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals een borstsparende operatie of een borstamputatie, en combinaties van therapieën. Bespreek de voor- en nadelen van elke behandeling met je arts.

Borstkankervereniging Nederland kan je ondersteunen bij het maken van keuzes. Voor vrouwen met een hormoongevoelige tumor of erfelijke aanleg zijn er specifieke behandelingen.

Adjuvante behandelingen, zoals chemotherapie, werken door het hele lichaam en kunnen de kwaliteit van leven verbeteren.

Aanvullende behandeling van borstkanker

Aanvullende behandelingen voor borstkanker helpen om kankercellen die na een operatie achterblijven, te bestrijden.

Vrouwen met borstkanker kunnen een combinatie van behandelingen krijgen, zoals chemotherapie, hormonale therapie, en doelgerichte therapie.

Chemotherapie is een behandeling die vaak via een infuus wordt gegeven en werkt door het hele lichaam. Doelgerichte therapie bij borstkanker richt zich specifiek op de kenmerken van de tumor.

De meeste patiënten krijgen deze behandelingen samen met chemotherapie.

Je arts bespreekt samen met de chirurg welke behandeling voor jouw situatie de beste is. Het doel is om het gezonde weefsel te sparen en de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen.

Borstreconstructie

Bij een borstreconstructie wordt de vorm van de borst hersteld na een operatie bij borstkanker. Deze ingreep kan direct na de borstoperatie plaatsvinden of op een later moment.

Patiënten met borstkanker kunnen kiezen voor een reconstructie om het uiterlijk van de borst te herstellen. Deze operatie helpt om onzekerheid te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

De reconstructie kan samen met andere behandelingen, zoals chemotherapie of doelgerichte therapie, worden uitgevoerd. 

Meer informatie over borstkanker en de behandeling borstkanker

Er zijn enkele goede en betrouwbare bronnen te vinden op het internet. Onderstaand hebben we een korte lijst voor je opgesteld: